Άρχισαν οι πειραματικές καλλιέργειες σε διάφορους νομούς της χώρας μας και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ αισιόδοξα.
Ένα φυτό που 1500 χρόνια χρησιμοποιείται από τους ιθαγενείς Guarani της Παραγουάης έρχεται να δώσει λύση στα προβλήματα των ελλήνων αγροτών. Χρόνια τώρα οι έλληνες αγρότες ασχολούνται με το βαμβάκι, τον καπνό, τα σιτηρά,τα ζαχαρότευτλα κ.α. και χρόνια ταλαιπωρούνται από το "ύξεις-αφίξεις" των εκάστοτε αρμόδιων υπουργών και επιτρόπων της ΕΕ. Είναι φανερό ότι το μέλλον αυτών των καλλιεργειών είναι σκοτεινό και είναι καιρός πλέον οι ίδιοι οι αγρότες μας να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους,ιδιαίτερα οι νέοι.
Να αφήσουν τα τσίπουρα στα καφενεία και το δεν βαριέσαι,μια νοοτροπία που τους κρατάει εγκλωβισμένους στα προβληματά τους. Καιρός για εξωστρέφεια! Ας κοιτάξουν τους Ευρωπαίους αγρότες γείτονες και να στραφούν προς νέες καλλιέργειες χωρίς να περιμένουν την διακοπή των επιδοτήσεων του βαμβακιού το 2013.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην πατρίδα μας νέων κυρίως αγροτών που ξεκίνησαν να ασχολούνται με νεες εναλλακτικές καλλιέργειες,όπως η τρούφα,τα σπαράγγια,τα ρόδια και τελευταία η stevia.
Η stevia είναι ένα μονοετές φυτό που ευδοκιμεί στην πατρίδα μας δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό(..το πρόβλημα του κοντινού μέλλοντος) και οι καλλιεργητικές του ανάγκες μοιάζουν με εκείνες του καπνού. Άρα μεγάλο μέρος των ελλήνων αγροτών μπορούν να σχοληθούν με αυτό διότι έχουν ήδη εμπειρία από τον καπνό.
Φύτευση στο χωράφι σε υψωμένα κρεβάτια(για στράγγισμα του νερού),ελαφρά αζωτούχα λίπανση, κάλυψη των ριζών με κομπόστ ή τύρφη έτσι ώστε να διατηρείται η υγρασία την θερμή περίοδο στο ριζικό σύστημα,συλλογή των φύλλων στα μέσα ή τέλος Σεπτεμβρίου,ξήρανση των φύλλων στον ήλιο ή σε ξηραντήρια,συσκευασία αυτών και προώθηση στην ελεύθερη αγορά για παρασκευή διαφόρων γλυκαντικών πρώτων υλών που βρίσκουν εφαρμογή στη μαγειρική,ζαχαροπλαστική,διαιτητική,φαρμακευτική βιομηχανία, κ.α.
Το ιδανικό θα ήταν η οργάνωση των ίδιων παραγωγών σε συνεταιριστικές ομάδες προς συγκέντρωση κεφαλαίων για δημιουργία κάθετων μονάδων επεξεργασίας των φύλλων προς παραγωγή των σχετικών εκχυλισμάτων της stevia.Δύσκολο εγχείρημα,διότι προυποθέτει επιμόρφωση,εκπαίδευση και σχετικούς επιστήμονες, όμως θα μπορούσαν να γίνουν τα πρώτα βήματα σε συνεργασία με τα τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα,πανεπιστήμια και ΤΕΙ και αναζήτηση των σχετικών επιστημόνων από την ελεύθερη αγορά εργασίας.
Ας κοιτάξουμε μπροστά,όχι στην στενοκεφαλιά, τον ωχαδερφισμό και το δεν βαριέσαι εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα...οι κρατικοί παρεμβατισμοί απέτυχαν..η ελεύθερη αγορά είναι το μέλλον.
Μην περιμένουν οι έλληνες αγρότες να έρθουν οι μεσίτες στην πόρτα τους για να διαπραγματευθούν τους κόπους της παραγωγής τους.Να βγούν εκείνοι στην αγορά με καλά μελετημένα σχέδια και κινήσεις.Να πάρουν υπόψιν τους τον ανταγωνισμό γιατί και σ'αυτό το κομμάτι της stevia μεγάλες χώρες έχουν ήδη αρχίσει την καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων,όπως η Κίνα(μεγάλο κομμάτι της παραγωγής εξάγεται στην Ιαπωνία),η Βραζιλία, η Παραγουάη,η Ινδία,η Ινδονησία,η Κορέα,κ.α.
Στην Αμερική είχε φρενάρει για χρόνια η κυκλοφορία της stevia διότι ο αγαπητός κ. Ράμσφιλντ είναι μέτοχος της εταιρείας Searle η οποία παράγει και ουσιαστικά μονοπωλεί την τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη,η κυκλοφορία της οποίας είχε πολλές φορές απαγορευθεί λόγω των βλαπτικών ιδιοτήτων(μέχρι καρκινογένεσης)...αλλά πάντα η Searle κατάφερνε να παίρνει άδεια κυκλοφορίας.Όλα τυχαία σ΄αυτό τον κόσμο!!
Όμως τελευταία, ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ έδωσε την άδεια για την κυκλοφορία της stevia ως υποκατάστατο ζάχαρης,στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται από το 1970,η Ευρώπη τι περιμένει?
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου