Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Πειραματικές καλλιέργειες stevia στην Καρδίτσα

Η στέβια, το φυτό που παράγει μια κρυσταλλική γλυκαντική ουσία, γλυκύτερη από τη ζάχαρη, θα αντικαταστήσει πειραματικά φέτος μέρος της καλλιέργειας του καπνού στην Καρδίτσα.

Στόχος της πειραματικής καλλιέργειας που εισάγεται σε τέσσερα χωριά του νομού Καρδίτσας, το Λεοντάρι, την Άμπελο, το Καρποχώρι και τη Μητρόπολη, είναι να γνωρίσουν οι παραγωγοί το φυτό, τις καλλιεργητικές φροντίδες και το κοστολόγιό του. Πειραματικές καλλιέργειες του φυτού έχουν ξεκινήσει επίσης στην Ξάνθη, στο Κιλκίς, στο Αγρίνιο και στη Λαμία. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εκταμιεύσει 292.000 ευρώ από το Κοινοτικό Ταμείο Καπνού για τα επόμενα δύο χρόνια και ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Γεωπονικής Πέτρος Λώλας, αισιοδοξεί ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ ικανοποιητικά. Αρχικά επιλέχθηκαν περιοχές, στις οποίες υπήρχαν καλλιέργειες καπνού, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία στην υποδομή και την αποξήρανση.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΕΒΙΑ Η στέβια (Stevia Rebaudiana) είναι ένα ετήσιο, ποώδες, πολύκλαδο φυτό, το οποίο παράγει μια κρυσταλλική γλυκαντική ουσία, γλυκύτερη από τη ζάχαρη, χωρίς θερμίδες, που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής, αντικαθιστώντας τη ζαχαρίνη και την ασπαρτάμη. Η στέβια μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και από διαβητικούς. Τα φύλλα του φυτού, που σε ύψος δεν ξεπερνά τα 60 εκατοστά και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, μασιούνται χλωρά και δίνουν δροσερή αναπνοή. Μπορούν επίσης τα φύλλα της σέβιας να γίνουν λικέρ ή να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία τροφίμων και αναψυκτικών. Οι μεγαλύτεροι χρήστες της στεβιοσίδης, όπως ονομάζεται η ουσία που παράγεται από το φυτό, είναι η βιομηχανία τροφίμων - ποτών - ζαχαροπλαστικής και η φαρμακευτική βιομηχανία, αφού η ουσία υποκαθιστά τη ζάχαρη για τους διαβητικούς. Σε ορισμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, η ουσία αυτή επιτρέπεται μόνο ως διαιτητικό συμπλήρωμα, ενώ σε άλλες χώρες, όπως στην Ιαπωνία από το 1971 και στη Βραζιλία, η στεβιοσίδη χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ζάχαρης, ως συμπλήρωμα διατροφής και ως διαιτητικό συμπλήρωμα. Πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Ιαπωνία, όπου το 50% του εμπορίου γλυκαντικών ουσιών έχει ως βάση τη στέβια, έδειξε ότι μπορεί να αντικαταστήσει την καλλιέργεια του καπνού, αφού για να αναπτυχθεί χρειάζεται τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες και απαιτεί το ίδιο εργατικό δυναμικό, αποφέρει όμως μεγαλύτερα κέρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου